5 Ağustos 2015 Çarşamba

Saklıkent

5. GÜN
Kaputaş plajı
Patara plajı
Xanthos
Saklı Kent ve Ölüdeniz Kamp

5. Güne kadar güzel geçen tatilimiz ne yazık ki planladığımız gibi ilerleyemedi. Önce Saklıkent denilen rezaleti açıklamak sonra da gezdiğimiz diğer yerleri anlatmak istiyorum.

Saklıkent Muğla ve Antalya arasında bir doğa olayı ile oluşmuş daha sonra yurdun çeşitli yerlerinde de sıkça rastladığımız gibi girişine turnikeler yerleştirilmiş bir ticarethane. Geçmişi çok parlak olmamasına rağmen hiçbir güvenlik önlemi olmayan oldukça tehlikeli olduğunu tecrübe ettiğimiz bu turistik bölgeye girerken tepedeki yaylaların üzerinde yağmur bulutları görmüştüm. İçeriye girdiğinizde önce yamaçta bir körü üzerinde ilerliyorsunuz sonrasında ise çılgın gibi akan Eşen Çayını geçerek vadi içerisinde 20 km süren bir yürüyüşe başlanıyor. 2014 yılında bu bölgede tam da bizim ziyaretimiz sırasında çok üzücü bir durum yaşandı. 2 gencin ölümü ile sonuçlanan sel felaketinin ardından hala turizme açık olan bu bölgeyi bence planınıza dahil etmeyin.

Uzun süre etkisini atlatamadığımız selde yaklaşık 400 mt kadar sürüklendik ve vücudumuzda derin yaralara sebep oldu. Daha önce 1996 da yaşanan aynı sel yüzünden yine birçok kişinin yaralanmasına sebep olan yerin çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. İnsan hayatına hiç saygısı olmadığını hala bu yeri turizme açık bırakan yetkilileri de kınıyorum.





Saklıkent'e girmeden önce uğradığımız Xanthos antik kenti çok hüzünlü bir geçmişe sahip. Oraya vardığımızda havanın bulutlanması da ruh halimizi etkilemiş olabilir. Xanthos M.Ö 545 yılında kenti kuşatan Pers ordusuna karşı kahramanca bir savunma yapmış, önce kadın ve çocukları öldürüp sonra evlerini yaktıktan sonra intihar saldırılarıyla yok olup gitmişlerdir. O sıra orada bulunmayan 80 aile dışında kimse kalmamış yeniden kurulan ken M.Ö 42 yılında Brutus tarafından tekrar işgal edilmiş ve ölümüne savaşan halktan sadece 150 kişi ve birkaç kadın esir alınabilmiştir. Kent 1950 yılından bu yana arkeologlarca kazılmaya devam etmekte. Lahitler ve yazıtlar en önemli eserler arasında. Birçok kez harap olduğundan ve yangınlar sebebiyle kentten kalan çok fazla yapı bulunmamakla birlikte çalınan bazı yapılarında sadece kopyaları bulunmaktadır.





1 yorum: