5 Ağustos 2015 Çarşamba

Bir deniz tutkunundan Türkiye'nin Denizleri!

Tur'a çıkmadan önce en merak ettiğim buydu. Deniz ve plajların nasıl olduğu, çünkü yüzmeyi çok seviyorum. Bu sebeple birer kelime ile gidip gördüğümüz denizleri tanımlamak istedim.

Antalya - Manavgat - Sorgun : Oteller bölgesi deniz ılık ve kum. Eylül ayında deniz çok fazla ısındığından hoş olmuyor. Manavgat tarafında sorgun halk plajı çok çabuk derinleşiyor ve dalgalı.

Antalya - Belek : Oteller bölgesi dahil deniz genel olarak taşlı ve yosunlu. 

Antalya - Tekirova : Çok hızlı derinleşen ancak çok berrak bir su. Dalış için çok uygun.

Antalya - Kemer -  Phaselis: Müthiş!! Doğal ve hafif sığ. Denizden sonra çam ormanları. Taptaze bir koy. Ayrıcaa aynı isimli kentin limanı.

Antalya - Çıralı : Tatlı su ile karıştığı Olimpos'ta deniz soğuk ve kristalleşen bir suya sahip. Sığ değil.

Antalya - Kaş: Denize girilecek plaj sayısı az. Tamamen kayalık girişli olduğundan , kumun yarattığı bulanıklık yok ve çok berrak ve canlı barındıran bir deniz. Su soğuk gibi. Şnorkel ve dalışa çok uygun.

Antalya - Kalkan - Kaputaş:  Turkuaz renkli bir deniz ,denizin tabakası sanırım killi. Beyaz kumlar. Çok dalgalı ve derin.

Antalya - Kalkan - Patara: Kocaman bir kumsal, sapsarı kumlar. Denizin içinde bir taş bile yok. Çok dalgalı ama eğlenceli. Yakın yapılaşma yok.

Antalya - Sarıgerme : Uzun bir kumsal ve taşlı bir deniz. Dalga az.

Muğla - Kelebekler Vadisi: Şu aralar gezi tegkneleri kıçtan kara yaptıklarından denize girmek neredeyse imkansız. Onun dışında taşlı ama doğal bir koydan denize girebilir belki de caretta carettalarla birlikte yüzebilirsiniz.

Muğla - Dalyan - İztuzu: Patara gibi doğal uzak bir koydan giriliyor. Su yamaşlarındaki orman gibi yeşile çalıyor. Sığ bir deniz ve girişinde parlayan tuzlar ilgi çekici. Dalgasız ve kumulun ardında denizin diğer parçası gölet oluşturmuş. Kumsalda Caretta caretta ve yengeç yuvalarını görebilirsiniz.

Muğla - Selimiye: Sahil ve deniz hep taşlı. Deniz Olimpos'taki gibi derinleşiyor. Çok fazla yat var demirlemiş. Yerleşim ve deniz arasında minik bir koridor var. Çoğu yerde şezlonglar betonda. Deniz berrak.

Muğla - Akyaka: Kum çok ince olduğundan deniz bulanık. Koyu renkte kumsalı var ve çok arı var. Eylülde arı ölülerinden denize bir set oluşuyor. Deniz çok ılık. Burada yat turu iyi bir alternatif olacaktır. Özellikle Sedir Adası müthiş kumu ve denizi ile muhakkak deneyimlenmeli. 

Aydın -  Güzelçamlı - Dilek Yarımadası: 4 koy bulunmakta: İlk koy İçmeler. Phaselis gibi çam ormanı karşısında yavaş derinleşen güzel kumlara sahip bir denizi var. Diğer koylar içinde en kalabalık olanı. Diğer koylar daha taşlı, soğuk ama berrak. Denizin rengi çok çok güzel. Milli park içinde olduğundan az deforme olmuş.

Aydın - Kuşadası: Çooook kalabalık. Kadınlar plajı denizi güzel ama çirkin bir kalabalığa sahip olduğundan gidilmese de olur gibi.

İzmir - Çeşme - Ilıca: Çok popüler, güzel bir kalabalığı var. Çok pahalı beachler de var ama ben ılıca plajını çok seviyorum. Şezlong 2015 yılında kişi başı 20 tl. (Haftasonu) Denizin rengini bilen bilir. Turkuaz bir deniz. Girişi hafif yosunlu ama genelde kumlu. Kaplıca suyu ile karıştığından Temmuz'dan sonra deniz çok sıcak oluyor. Sürekli esen bir plaja sahip.

İzmir - Çeşme - Altınkum: Denizi buuuuuuz gibi.

İzmir - Çandarlı: Deniz hafif soğuk, girişi az taşlı ve yosunlu. Hiç kalabalık olmayan nezih bir plajı var. Şezlong kiralamak şart değil. 

Balıkesir - Ayvalık - Sarımsaklı: Ilıca gibi çok güzel bir esinti var. Kumsal sezonda çok kalabalık. Otellere ait plajlardan şezlong kiralayabiliyorsunuz. Deniz benim en sevdiğim:) buz gibi soğuk. Haziran'da üşütür. Hafif sığ. Haftasonu çok kalabalık olduğundan biraz kirlilik oluyor.

Çanakkale - Bozcaada: Berrak sular... Soğuk ve canlı hareketliliği fazla olan bir su. Su hemen derinleşmiyor. Porazda Habbale, Sulubahçe ve Ayazma tercih edilebilir.

Bartın - Amasra: Gördüğüm en güzel beyaz kumları. Ancak denizde el büyüklüğünde yengeçler varf. Çok doğal ve soğuk bir deniz. Ama yere az basın:)

Ordu - Ünye: Ilık ve derinleşmeyen, hatta merdiven çıkıyormuşsunuz gibi hissettiren bir deniz. Çok büyük ve zehirli deniz analarına sahip.

Genel olarak Güney sahilleri çok doğal ve egzotik, Ege Milli parklar dışında çok kalabalık ve daha deforme, Karadeniz ise kocaman bir göl bulanık ve keyifsiz. Marmara denizi'ni yüzmek için uygun bulmuyorum:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder