29 Mart 2015 Pazar

Doğu Antalya Gezisi

Doğu Antalya'da merkeze çok uzaklaşmadık. Daha doğrusu planlarken Alanya'ya kadar gitmek hiç istemedim açıkçası. Side Sorgun'un enfes plajlarında güneşi batırmak, 2 yıl önce beni öylesine cezbetti ki bunu bir kere daha yaşamak istemem sebebiyle en uç nokta olarak Side'yi seçtik. Belek sahiline hiç uğramadık, çünkü otellerden denizi görmek mümkün değil ne yazık ki... 

1. GÜN

* Perge,
* Manavgat Şelalesi,
* Side,
Kamp (Manavgat) 
   

 Bursa'dan Antalya'ya 6,5 saat süren yolculuğumuzdan sonra ilk durağımız Perge oldu. Perge; Aksu yakınlarında ana yoldan 2 km içeride bir Pamphylia antik kenti. 

M.Ö 12-13 yy kurulduğu tahmin ediliyor. Büyük İskender'e teslim olmadan önce; Lidya ve Pers egemenliğine sahne olan kent en parlak dönemini Roma İmparatorluğunda yaşamış. Günümüz kalıntıları da yine bu döneme ait.






















 Perge'nin girişindeki açıklayıcı levha'da şehir hakkında kısa bir bilgi yer alıyor. Gittiğimizde çok sıcaktı ve şehrin kalıntılarını tam olarak gezemedik. Özellikle tepede yer alan büyük ölçüde korunmuş Stadyum'a yol yorgunluğu ve aşırı sıcak sebebiyle çıkamadık. 

Kazılar ve eş zamanlı onarım çalışmaları yapılıyor. Kazılardan çıkarılan eserler Antalya müzesinde sergileniyor. Antik hamam, Agora, Kentin kapısını simgeleyen kuleler ve Sütunlu cadde ayakta ve ilgi çeken yapılar. Şehir geniş bir düzlüğe yayılmış olduğundan gezilecek yerler kolayca seçilebiliyor.

Genelde gezdiğimiz antik kentler sezonun en hareketli zamanı olması sebebiyle kalabalıktı, ancak Perge'ye saat 18.30 gibi vardığımızdan sadece küçük bir grup japon turistlerle karşılaştık. Ören yerine ait fotoğraflar ise şöyle;






1 yorum: