15 Aralık 2015 Salı

Bursa Şehir Gezisi

 Bursa'daki müzeler birbirine oldukça yakın. Bu sebeple gezmek hiç zor değil. Pazartesi günü dışında çoğu ziyarete açık olan Arkeoloji müzesi, Atatürk köşkü müzesi, İslam eserleri müzesi ve Karagöz evi aynı ilçede yürüme mesafelerinde yer alıyor.

 Çelik Palas'ın hemen yanında yer alan Atatürk köşkü zamanında Bursa Belediyesi tarafından satın alınmış ve dayanıp döşenerek Atatürk'e hediye edilmiş. Atatürk'ün toplamda 2,5 ay kadar kaldığı köşkte Latife Hanım ve yaveri Salih Bey'de dahil olmak üzere dönemin birçok devlet başkanını da ağırlamıştır. Onarımdan sonra 1973 yılında ziyarete açılan köşkteki birçok eşya orjinaldir.


Köşk'ün dış görünüşü

     

Girişin hemen yanındaki dinlenme odası



Yine girişte bulunan salon. Burada koltukların ne kadar zarif olduğuna hayretle şahit oldum. Koca koca devlet adamlarının bu incecik bacakları olan koltuklarda hayal edemedim nedense. Özellikle şimdi evlerde bulunan geniş, yumuşak ve rahatça yayılabildiğimiz koltukları düşününce çok rahatsız göründüler gözüme. Burayı tanıtan çalışkan ve Atatürk aşığı bir ağabeyimiz vardı. Kendisi halının İran Kralının hediye ettiğini iletti. Ben de onun yalancısıyım.



 Atatürk'ün yatak odası. 



Sandalyedeki ayaklar kartal pençesinden. Yine çok estetik. Bunun sebebinin de Ata'mızın Beşiktaşlı olmasına bağlıyoruz.


Atamızın yaveri Salih Bey'in dinlenme odası


Atatürk'ün çalışma odası


Ve yemek odası. İçeri girdiğinizde ahşap evin ve eşyaların yaşadığını ve müthiş bir tarih kokusu duyacaksınız. Benim ilk gidişim Veda filmini izledikten hemen sonraki gün oldu ve daha da etkilendim. Muhakkak gidin görün derim. Giriş ücretsiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder